Taalhuis

Het Taalhuis BIJ de bieb is voor iedereen die graag hulp wil bij het spreken en schrijven van de Nederlandse taal. Deze hulp is gratis. Het maakt niet uit of je Nederlands als moedertaal hebt of dat je anderstalig bent. Je vindt het Taalhuis in de gemeenten Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen.

Meld je hier aan als je hulp bij taal zoekt

Ben je doorverwijzer? Vul dan samen met de persoon die een taalvraag heeft het formulier in. Laat bij extra informatie je eigen contactgegevens achter, zodat we ook met jou contact op kunnen nemen.

Taalvrijwilligers

Het Taalhuis kan niet zonder vrijwilligers. Vrijwilligers zijn van grote waarde bij de ondersteuning van mensen die taalvragen hebben. Lijkt het jou leuk om taalvrijwilliger te worden?

Meld je aan als taalvrijwilliger

Vragen over laaggeletterdheid

Ben je werkgever of heb je vanuit jouw organisatie vragen over laaggeletterdheid en/of wil je partner worden van het Taalhuis?

Neem dan contact op met Mariël Schotpoort, coördinator:
M 06 – 15 20 88 64
m.schotpoort@bijdebieb.nl

Ervaringen van cursisten

Ons Taalhuis heeft al heel veel mensen op weg geholpen met beter lezen en schrijven. Twee van onze cursisten, Tonia en Joop, vertellen over hun ervaringen.

Lees hier een interview met taalcursist Tonia

Lees hier een interview met taalcursist Joop

Lezen en schrijven

In Nederland hebben zo'n 2,5 miljoen mensen van zestien jaar en ouder moeite met lezen en schrijven. Dat zijn nieuwkomers, maar ook mensen die hier zijn geboren en getogen. Zij ervaren elke dag hoe lastig het is om niet goed te kunnen lezen en schrijven. Met zo'n groot aantal is er een grote kans dat jij ook iemand kent. Verwijs hen dan naar de Bibliotheek.

Signalen herkennen
Hoe herken je iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Vaak lopen mensen daar niet mee te koop, vooral op het werk. Toch komt het ook daar veel voor. Denk aan uitvluchten als 'ik ben mijn bril vergeten', en 'dat formulier vul ik straks wel in'. En er zijn meer signalen.

Resultaten
Wie de taal beter beheerst, kan beter deelnemen aan de samenleving. Denk aan:
• zelf een mailtje, boodschappenlijstje of verjaardagskaartje schrijven
• zelf lezen en begrijpen: het nieuws, de brief van de gemeente, de instructie van een apparaat, de bijsluiter van een medicijn
• zelf de (klein)kinderen voorlezen en helpen met hun huiswerk
• zelf formulieren en enquêtes invullen
• en natuurlijk: met plezier een boek of verhaal op internet lezen!