Vraag & Antwoord

Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen over de website en het lidmaatschap van de Bibliotheek. (Deze pagina is nog niet volledig en wordt regelmatig aangevuld.) Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ook stellen via het contactformulier. U krijgt dan zo snel mogelijk antwoord.

Mijn Bibliotheek

Hoe moet ik inloggen in Mijn Bibliotheek?

Vul bij lenernummer het 12-cijferige nummer in dat onder de streepjescode op uw lenerspas staat. Uw wachtwoord bestaat uit minimaal 8 tekens. Het moet minimaal één hoofdletter, één kleine letter, één cijfer en één leesteken bevatten. 
Als u uw wachtwoord bent vergeten vult u alleen uw lenersnummer in, en vervolgens klikt u op de tekst rechts 'wachtwoord vergeten'. U ontvangt vervolgens een e-mail met een link waarmee u een nieuw wachtwoord kunt instellen.

Hoe werkt de catalogus?

In eerste instantie zoekt u alleen in de catalogus van Graafschap bibliotheken. Op het scherm met resultaten kunt u verder zoeken in de collectie van de samenwerkende Gelderse bibliotheken, de Nationale Bibliotheek Catalogus, Muziekweb of in het e-booksaanbod. Via een aparte link naar WorldCat Discovery kunt u zoeken in de collectie van universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek. 
Lees meer >>

Vragen over het abonnement

Hoeveel mag ik lenen?

U mag onbeperkt lenen, met een maximum van 100 media tegelijk thuis. (Houders van een FanPas of van een e-booksabonnement kunnen geen boeken lenen in de Bibliotheek.)

Via de online Bibliotheek kunt u maximaal 10 e-books tegelijk lenen. 

Hoelang mag ik lenen?

De leentermijn is voor alle materialen (met uitzondering van Toptitels) vier weken. U kunt de leentermijn van een titel eenmaal verlengen voor vier weken, tenzij deze is gereserveerd door een andere lener. Dat kan via de website of bij de uitleenmachines in de Bibliotheek.
Toptitels kunt u voor één week lenen. U kunt deze niet reserveren en niet verlengen. Titels die via Aanvragen zijn geleverd kunt u evenmin verlengen. 

Mijn pas is geblokkeerd; hoe komt dat?

Er zijn verschillende mogelijkheden:
* U heeft een schuld op uw pas, die langer dan twee maanden openstaat.
* U heeft een schuld hoger dan € 20,00 op uw pas.
* U heeft een uitlening op uw pas, waarvan de inleverdatum al zes weken verstreken is.
* U heeft de contributie voor het lopende abonnementsjaar niet tijdig betaald, dat wil zeggen: binnen een maand na de ingangsdatum.

Hoeveel kost reserveren / aanvragen?

Reserveren uit de collectie van Graafschap bibliotheken is gratis.
Voor reserveringen bij andere openbare bibliotheken in Nederland betaalt u € 1,00. 
Aanvragen bij wetenschappelijke bibliotheken kosten € 20,00.
Aanvragen van cd's en dvd's bij Muziekweb kosten € 2,00 (ongeacht het aantal schijfjes).

Hoe kan ik betalen?

In de bibliotheken Gorssel, Lochem, Warnsveld en Zutphen kunt u met pin betalen bij de betaalautomaat.
U kunt ook betalen via iDEAL in Mijn Bibliotheek.

Lees meer over de betaalmogelijkheden >>

Vragen over het lidmaatschap

Hoeveel kost een lidmaatschap?

Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar is het lidmaatschap gratis.
Volwassenen vanaf 18 jaar betalen € 57,75 per jaar bij betaling per automatische incasso. Voor betaling per acceptgiro geldt een toeslag van € 1,00.
Voor scholen en instellingen is het tarief € 86,00.
Een partnerpas is gratis. (zie ook abonnementen en tarieven)

Hoe kan ik lid worden van de Bibliotheek?

U kunt zich melden aan de servicebalie in een van onze vestigingen (Gorssel, Lochem, Warnsveld, Zutphen) voor inschrijving. Wij vragen daarbij om een legitimatiebewijs, ook als u uw kind inschrijft. De medewerker maakt direct een lenerspas voor u, zodat u meteen kunt lenen. Inschrijving is helaas niet mogelijk tijdens de zelfservice-uren.

U kunt zich ook aanmelden via het contactformulier op deze website. U ontvangt van de gekozen vestiging een e-mail als de lenerspas voor u klaarligt.

Hoe kan ik mijn lidmaatschap opzeggen?

U kunt het lidmaatschap schriftelijk, via e-mail, het contactformulier op deze website, of persoonlijk aan de balie in de bibliotheek opzeggen; in alle gevallen met vermelding van uw lenersnummer. Weet u het lenersnummer niet (meer), dan graag met vermelding van achternaam en geboortedatum.

Lees meer >>

Vragen over de openingstijden

Wanneer is de Bibliotheek geopend?

U kunt in onze vier vestigingen terecht van maandag tot en met vrijdag. Daarnaast zijn de bibliotheken Lochem en Zutphen ook op zaterdag geopend. In de Bibliotheek Zutphen kunt u ook op dinsdagavond terecht. Klik hier voor de openingstijden per vestiging.  

Wat betekent zelfservice in de Bibliotheek?

Tijdens de zelfservice-uren zijn er gastvrouwen en/of -heren aanwezig. U kunt materialen terugbrengen en lenen,  lezen, internetten, printen, betalen etc. Hiervoor kunt u gebruikmaken van uitleenmachines, slimme innamekasten, computers, betaalautomaat en printer.

Tijdens de zelfservice-uren zijn er geen bibliotheekmedewerkers aanwezig. U kunt dan geen lidmaatschapszaken regelen, en er is geen hulp bij zoeken, reserveren en aanvragen.