Gezocht: coördinator VoorleesExpress

Wil jij een steentje bijdragen aan leesbevordering bij gezinnen met jonge kinderen? Dan is VoorleesExpress-coördinator iets voor jou. Je hebt contact met een aantal gezinnen en met de voorlezers. Je bent de vraagbaak voor de voorlezers en je volgt de voortgang van het voorleestraject via een app of website. Je kunt rekenen op deskundige begeleiding vanuit de Bibliotheek.

Voorleescoördinator VoorleesExpress

De voorleesvrijwilligers zijn op zoek naar een coördinator. De coördinator houdt een vinger aan pols bij het voorleestraject en geeft tips over boekjes en (lees)spelletjes.

Ervaringsdeskundige aan het woord
Corry Peters is al zo’n vier jaar met veel plezier VoorleesExpress-coördinator. “Het is superleuk om met zowel gezinnen als voorlezers contact te hebben. Het kost mij weinig tijd en ik hoor enthousiaste verhalen van de kinderen aan wie wij voorlezen. Af en toe bel ik met een voorlezer om wat tips te geven over het voorlezen of een geschikt (woord)spelletje. Loopt een voorlezer ergens tegenaan? Dan kunnen ze mij ook bellen of mailen. Komen wij er niet uit? Dan kan Charise van de Bibliotheek mij altijd verder helpen. Het contact met de Bibliotheek verloopt soepel en laagdrempelig”, vertelt Corry. “Ik kan het iedereen aanraden om VoorleesExpress-coördinator te worden. Ik krijg er veel voldoening voor terug, ik leer nieuwe mensen kennen en krijg een inkijkje in verschillende culturen. Hoe leuk is dat!”

De Voorleesexpress: wat is dat?

Wist je dat er een groot verschil is tussen de woordenschat van kinderen die veel in aanraking komen met taal en kinderen die weinig taal horen? Dit verschil in taalontwikkeling halen kinderen later moeilijk in. Kinderen die op jonge leeftijd regelmatig voorgelezen worden, leren later sneller zelf lezen en hebben minder moeite met spellen en begrijpend lezen. En dat is precies de rol van de VoorleesExpress. Naast het bieden van (voor)leesplezier aan de kinderen, is de VoorleesExpress gericht op ouders om hen te motiveren taal aan hun kind aan te bieden. Dit stimuleert de taalontwikkeling van kinderen én daarmee hun mogelijkheden in de maatschappij. Graafschap bibliotheken heeft veel voorleesvrijwilligers die voorlezen bij gezinnen met jonge kinderen in Gorssel, Lochem, Warnsveld en Zutphen. 

Belangstelling?[

Is VoorleesExpress-coördinator worden iets voor jou? Stuur dan een e-mail met je naam en telefoonnummer naar graafschap@voorleesexpress.nl. Je kunt naar dit e-mailadres ook een berichtje sturen als je graag voorlezer wilt worden bij gezinnen met jonge kinderen thuis.