Taalhuis Lochem-Zutphen

Wil je de Nederlandse taal leren? Je bent van harte welkom bij het Taalhuis Lochem-Zutphen. We helpen je graag om de taal beter te leren. Het maakt niet uit of je Nederlands als moedertaal hebt of dat je anderstalig bent. Er zijn groepsactiviteiten, maar ook mogelijkheden om individueel te oefenen. Soms organiseren we dit zelf, met vrijwilligers, en soms samen met andere organisaties. We zijn op verschillende locaties in de gemeente Zutphen en Lochem actief.

Ben je doorverwijzer? Vul dan samen met de inwoner die een taalvraag heeft het formulier in en laat bij extra informatie je eigen contactgegevens achter, zodat we ook met jou contact op kunnen nemen.

Nog vragen? Laat ook dan je gegevens achter via het formulier. Wij nemen contact met je op en beantwoorden je vragen.

Partners

Ben je werkgever of heb je vanuit jouw organisatie vragen over laaggeletterdheid en/of wil je partner worden van Taalhuis Lochem-Zutphen?
Neem dan contact op met Mirjam Dijkman-Bouwer, coördinator Taalhuis Lochem-Zutphen:
M 06-30692298
E mirjam.dijkman@taalhuislochemzutphen.nl

Lezen en schrijven

In Nederland hebben zo'n 2,5 miljoen mensen van zestien jaar en ouder moeite met lezen en schrijven. Dat zijn nieuwkomers, maar ook mensen die hier zijn geboren en getogen. Zij ervaren elke dag hoe lastig het is om niet goed te kunnen lezen en schrijven. Met zo'n groot aantal is er een grote kans dat jij ook iemand kent. Verwijs hen dan naar de Bibliotheek.

Signalen herkennen
Hoe herken je iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Vaak lopen mensen daar niet mee te koop, vooral op het werk. Toch komt het ook daar veel voor. Denk aan uitvluchten als 'ik ben mijn bril vergeten', en 'dat formulier vul ik straks wel in'. En er zijn meer signalen.

Resultaten
Wie de taal beter beheerst, kan beter deelnemen aan de samenleving. Denk aan:
• zelf een mailtje, boodschappenlijstje of verjaardagskaartje schrijven
• zelf lezen en begrijpen: het nieuws, de brief van de gemeente, de instructie van een apparaat, de bijsluiter van een medicijn
• zelf de (klein)kinderen voorlezen en helpen met hun huiswerk
• zelf formulieren en enquêtes invullen
• en natuurlijk: met plezier een boek of verhaal op internet lezen!