Literatuurcursussen

De cursussen literatuur zijn bedoeld voor volwassenen die hun kennis van de literatuur willen verdiepen en vergroten én die hun leeservaringen willen delen met anderen. Per cursus kunnen maximaal 14 mensen meedoen. Deelnemers aan de cursus hoeven geen lid te zijn van de Bibliotheek.

De cursussen worden georganiseerd door de bibliotheken Zutphen en Warnsveld. Oud-docente Nederlands Marianne Reerink is de cursusleidster. Zij bespreekt de boeken, plaatst de boeken in de tijd, behandelt de literaire stroming en zorgt voor achtergrondinformatie over het boek.

Elke bijeenkomst wordt een boek besproken dat alle deelnemers op dat moment gelezen hebben. De Bibliotheek zorgt ervoor dat de boeken ruim op tijd voor de deelnemers beschikbaar zijn. De cursussen gaan alleen door bij voldoende deelname.

De locatie is ’t Warnshuus, Dreiumme 43, Warnsveld.

1. Introductiecursus
De eerste bijeenkomst is een inleiding over wat literatuur is en kan bewerkstelligen. We bezinnen ons op het wezen van de taal en de boodschappen die via metaforen kunnen worden uitgedragen. We bezien het verschil lectuur - literatuur.

In bijeenkomst II t/m VI staat steeds één boek centraal, en gaan we op zoek naar de essentie van het werk. Welke boodschap wil de schrijver aan de lezer overdragen? Op welke wijze doet hij dit en vinden wij zijn werkwijze geslaagd?

Met een hink-stap-sprong gaan we door de tijd vanaf 1880 tot aan de jaren '90 van de vorige eeuw.

De volgende boeken komen aan bod: L. Couperus – De stille kracht; F. Bordewijk – Karakter; W.F. Hermans – Nooit meer slapen; H.S. Haasse – Heren van de thee; H. Mulisch – Het zwarte licht.

Cursusdata: vrijdag 9.30 – 12.00 uur

2 september, 21 oktober, 2 december 2016

27 januari, 24 februari, 31 maart 2017

 

2. Hedendaagse Nederlandse literatuur
De jaren '80 en '90 uit de vorige eeuw zijn het beginpunt. De achterliggende gedachte is of de schrijvers uit deze tijd wellicht een stempel hebben gedrukt op onze jongste schrijvers-generatie en hoe dat zichtbaar wordt.

De volgende boeken worden besproken: F. Kellendonk – Mystiek lichaam / Bouwval / Letter en Geest; J.Zwagerman –Gimmick; N. Weijers - De consequenties; A. Eekhout - Op een nacht; A. Hulst - Slaap zacht, Johnny Idaho; C. Palmen - Je zegt het.

Cursusdata: maandag 9.30 – 12.00 uur

12 september, 24 oktober, 28 november 2016

30 januari, 6 maart, 3 april 2017

 

3. Klassiekers uit de wereldliteratuur
Een reis door de binnenlanden van de buitenlandse literatuur met wereldberoemde werken uit Rusland, Duitsland en Frankrijk.

De volgende boeken komen aan de orde: L.N. Tolstoj – De Kreutzersonate; F. Dostojevski - De gebroeders Karamazov;

V. Nabokov – Lolita; T. Mann – Buddenbrooks; G. Grass - De blikken trommel; A. Camus - De Pest.


Cursusdata: vrijdag 9.30 – 12.00 uur

16 september, 28 oktober, 9 december 2016

3 februari, 17 maart, 21 april 2017

Aanmelding
U kunt zich aanmelden door het bijgesloten aanmeldings-formulier volledig in te vullen en vervolgens zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk voor 3 augustus a.s. in te leveren bij, of op te sturen naar:

de Bibliotheek Zutphen

T.a.v. mw. L. Walgemoed

Postbus 4163

7200 BC Zutphen

Als u geplaatst bent voor de cursus, ontvangt u een bevestiging met een verzoek tot betaling van het cursusgeld; te voldoen voor de eerste cursusdag.

Deelname kost € 120,00; bent u lid van de Bibliotheek, dan krijgt u € 10,00 korting.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lydie Walgemoed, de Bibliotheek Zutphen,
tel. 0575-512926 of via e-mail: lydie.walgemoed@graafschapbibliotheken.nl