Klik & Tik

Digitale vaardigheden worden steeds belangrijker. Steeds meer zaken kun en/of moet je via de computer en internet regelen. Denk maar aan bankzaken, de belastingaangifte, werk zoeken of spullen kopen. Voor mensen die geen of weinig kennis en ervaring hebben met de computer en internet biedt de Bibliotheek de cursus Klik & Tik aan.

De cursus Klik & Tik bestaat uit drie delen:

  • De basis
  • Het internet op
  • Samen op ’t web

Deze delen kunt u achter elkaar of los van elkaar volgen. U kiest zelf of u de cursus zelfstandig doet of met begeleiding in de Bibliotheek.

Deel 1: De basis
In dit deel leer je de eerste beginselen van omgaan met de computer en internet. In 21 korte hoofdstukken met animaties, filmpjes en oefeningen leer je het toetsenbord gebruiken, en de basis voor e-mailen en internet.
Dit deel is bedoeld voor mensen die nauwelijks of nog nooit (zelfstandig) met de computer hebben gewerkt.
Onderwerpen: computer aanzetten, typen, tekst aanpassen, e-mail versturen, kopen op het internet.

Deel 2: Het internet op
In deel 2 maak je kennis met de mogelijkheden van internet en e-mailen. Je leert navigeren op internet, e-mails schrijven en versturen.
Dit deel is bedoeld voor mensen die wel een computer kunnen bedienen, maar nog geen of nauwelijks ervaring hebben met het internet.
Onderwerpen: zoekmachines, websites bekijken, formulieren invullen, e-mailen, downloaden.

Deel 3: Samen op ‘t web
Het derde deel gaat over sociale media, informatie over jezelf of je hobby plaatsen op het internet en reageren op anderen. Je leert werken met sociale media in een veilige afgeschermde omgeving.
Dit deel is bedoeld voor mensen die de weg weten op internet, maar nog geen of nauwelijks ervaring hebben met social media.
Onderwerpen: profiel aanmaken, foto’s en video’s, berichten en reacties, weblogs en links.

Programma
De cursus is wekelijks het hele jaar door op:

dinsdag 9.30 – 11.00 uur in de Bibliotheek Zutphen
dinsdag 10.00 – 11.30 uur in de Bibliotheek Gorssel
dinsdag 10.00 – 11.30 uur in de Bibliotheek Lochem
dinsdag 18.15 – 19.45 uur in de Bibliotheek Zutphen
donderdag 9.30 – 11.00 uur in de Bibliotheek Warnsveld

In de kerstvakantie (23 december 2019 t/m 5 januari 2020) vervalt Klik & Tik in alle vestigingen.

Je gaat zelf aan de slag en er zijn mensen om je te helpen. Met een eigen inlogcode kun je thuis verder oefenen. Voor elk deel dat je hebt doorlopen krijg je een certificaat. 

Welke computer?
Klik & Tik kan op een vaste computer, laptop of op een tablet gedaan worden. In de Bibliotheek kun je oefenen op een vaste computer, maar we adviseren om (als je die hebt) je eigen laptop of tablet mee te nemen. In de Bibliotheek heb je ook een koptelefoon/oortjes nodig. Deze kun je meenemen van huis, of ter plekke kopen. 

Kosten
Deelname aan de cursus is gratis. Als ondersteuning bij de cursus raden we je aan het werkboek aan te schaffen. Dit werkboek is bij de hele cursus te gebruiken. Er staan extra opdrachten en veel handige tips in.

Aanmelden
Voor meer informatie en aanmelding kun je bellen met ons servicebureau, tel. 0575-512926. Je kunt je ook aanmelden via het contactformulier op deze website of bij de balie van de Bibliotheek.

Klik & Tik : waarom werkt het?

De Klik & Tik-programma's hielpen in 2017 ruim 450.000 mensen over hun computerangst heen. In onderstaande video vertellen cursisten Yvon Koopmans, Willie Kreuze en docenten Sjannie Smits en Leo Bloemhard, waarom het oefenprogramma Klik & Tik werkt.