Oekraïne

De oorlog in Oekraïne houdt ons in de greep. Maar wat weten we eigenlijk over het land? Hier een aantal leestips en achtergrondinformatie. Wil je zelf helpen, dan vind je hier verwijzingen naar diverse websites en taalprogramma's.

Oekraïens - Nederlands

Webinarreeks Oekraïens

Serie van drie webinars over de Oekraïense taal en cultuur. Gratis te volgen. Met deze basis kun je er nog beter voor zorgen dat de vluchtelingen uit Oekraïne zich welkom, veilig en thuis gaan voelen.

Oefenen.nl

Oefenen.nl is een plek waar je zelf kunt oefenen met de Nederlandse taal. Je kunt thuis gratis een inlog aanmaken. Als je met meer dan twee mensen tegelijk wilt oefenen op één plek heb je een speciale inlog nodig. Deze inlog kun je krijgen bij de bibliotheek.

Als je een inlog wilt aanvragen of uitleg wilt krijgen, maak dan een afspraak voor het spreekuur Oefenen.nl of bel met de Bibliotheek, tel. 0575-512926.

KleurRijker

‘Luister en leer’ is een taalprogramma dat kosteloos beschikbaar is gemaakt voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Om kennis te maken met de Nederlandse taal; alleen of met een vrijwilliger / docent.

Voor Oekraïense kinderen

Sprookjes en meer

Een lijst met links naar gratis Oekraïense sprookjes, e-boeken, audioboeken, afdrukbare geheugenspelletjes en educatieve inhoud voor kinderen.

Jeugdbieb.nl

De webredactie van Jeugdbieb helpt de Oekraïense kinderen in Nederland graag op weg. Links naar luisterboeken, e-books, voorleesfilmpjes en meer.

Wil je helpen?

RefugeeHelp

RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten. Informatie is ook in het Oekraïens, Engels en Russisch beschikbaar.

Informatie gemeente Zutphen

Informatie over opvanglocaties, gastgezinnen, Zutphense initiatieven, mogelijkheden voor inschrijving en verblijf, rol en taken van de gemeente.

Informatie gemeente Lochem

Op deze pagina vindt u informatie over de situatie in Oekraïne en ook over wat je kunt doen om hulp te bieden. Met links naar Lochemse initiatieven en uitleg over registratie en opvanglocaties.

Geld doneren

Vluchtelingen helpen

 • Els Quaegebeur Zoals vogels vliegen

  De zussen Mirjam (23) en Sandra (18) horen op 17 juli 2014 dat het vliegtuig is neergestort waarin hun ouders, broer en pleegbroertje zaten. Ze hebben zoveel verdriet, maar te weinig tijd voor de verwerking doordat ze veel moeten regelen. Lees hun (waargebeurde) verhaal. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • Lisa Weeda Aleksandra

  Kleindochter Lisa beschrijft de geschiedenis van haar Oekraïense familie, waarin haar grootmoeder Aleksandra en haar neef Kolja centraal staan, tegen de achtergrond van circa honderd jaar geschiedenis van de Oekraïne.

  Gedrukt boek

 • Anton Tsjechov De dertig beste verhalen

  Selectie van verhalen van de Russische schrijver Anton Tsjechov (1860-1904), die daarin een spiegel van de maatschappelijke omstandigheden van het leven op het Russische en Oekraïense platteland eind negentiende eeuw laat zien.

  Gedrukt boek

 • Jonathan Safran Foer Alles is verlicht

  Een jonge joods-Amerikaanse schrijver gaat op zoek naar sporen van zijn familie op het Oekraïense platteland.

  Gedrukt boek

 • A.F.Th. van der Heijden Mooi doodliggen

  Een Russische journalist, die Rusland wil aanklagen voor het neerhalen van een vliegtuig, fingeert vanwege bedreigingen zijn eigen dood, maar bedenkt zich later en merkt dan dat iedereen zich van hem afkeert.

  Gedrukt boek

 • Laura Starink De schaduw van de grote broer

  Naar aanleiding van reizen in Midden- Oost-Europa probeert de auteur antwoord te geven op de vraag of en hoe de last van de Tweede Wereldoorlog doorwerkt in het heden in Letland, Rusland, Polen en Oekraïne.

  Gedrukt boek

 • Loes den Hollander Pijngrens

  Drie mensen worden geconfronteerd met het verleden wanneer in 2014 vlucht MH17 boven de Oekraïne wordt neergehaald.

  Gedrukt boek

 • Joel C. Rosenberg Het Kremlin complot

  De Russische president, bijgestaan door zijn schoonzoon en advocaat, plant een bliksemaanval op de Baltische Staten en schuwt het gebruik van kernwapens niet, maar stuit op tegenwerking van een agent bij de Amerikaanse geheime dienst.

  Gedrukt boek

 • Tim Weiner De stille oorlog

  Analyse van de politieke strijd tussen de Verenigde Staten en Rusland sedert het einde van de Koude Oorlog eind jaren tachtig, en de kwetsbaarheid van westerse democratieën tegenover autocratische regimes.

  Gedrukt boek

 • Anne Doedens, Liek Mulder Krimoorlog

  Geschiedenis van de Krimoorlog tussen Turkije (gesteund door Engeland en Frankrijk) en Rusland om het schiereiland in de Zwarte Zee.

  Gedrukt boek

 • Jan Hunin Niemandsland

  Verslag van een Belgische journalist van zijn reis door de separatistenrepublieken Donetzk en Loegansk (afgescheiden van Oekraïne), met aandacht voor de rol van Rusland.

  Gedrukt boek

 • Tobias Wals Kiev op de bodem van een glas

  Het wel en wee van de tijdelijke en vaste bewoners van een hostel in Kiev.

  Gedrukt boek