BoekStart

Baby's houden van boekjes. En voorlezen is de leukste manier om contact te maken met je baby. Door samen een boekje te lezen, versterk je de band met je kind en werk je ook nog eens aan de sociale en emotionele ontwikkeling.

BoekStartbon

Een paar maanden na de geboorte van je kind krijg je een brief van de gemeente. Daarbij zit een BoekStartbon en een uitnodiging om naar de bibliotheek te komen. 

Tegen inlevering van de BoekStartbon krijg je een BoekStartkoffertje met inhoud en je kunt je kind (vanaf 0 jaar!) gratis lid maken van de bibliotheek. Het BoekStartkoffertje bevat:

  • een babyboekje
  • een geïllustreerd boekje met kinderliedjes en cd
  • een boekenlegger
  • een folder over voorlezen

Bekijk ook het filmpje hieronder over het BoekStartkoffertje.

Boekjes & Babbels

Je kunt in onze bibliotheken terecht voor Boekjes & Babbels: gezellige voorlees-speel-muziekuurtjes voor de allerjongsten. Je kunt je aanmelden via onze webagenda. Deelname is gratis.

De naam is per 1 september 2021 voor al onze locaties hetzelfde: Boekjes & Babbels. De namen Boekjes & Koekjes (Lochem) en Boekjes & Meer (Warnsveld) worden niet meer gebruikt.

In de Bibliotheek Zutphen is er een ander programma: Boekenpret. Dit is een besloten groep; deelname gaat via een verwiizing door het consultatiebureau of andere verwijzer. 

Voorleesfilmpjes

Voorleesfilmpjes zijn goed voor de taalontwikkeling van kinderen én heel handig als je zelf even geen zin of tijd hebt. De Bibliotheek heeft verschillende digitale prentenboeken en voorleesfilmpjes. Voor sommige filmpjes moet je wel even inloggen met je (gratis) Bibliotheekaccount. 

BoekStart voor jou

Viermaal per jaar verschijnt de digitale brochure BoekStart voor jou! met tips over de nieuwste boekjes, voorlezen en multimedia. Met links naar filmpjes, achtergrondinformatie en interessante websites. 

Een leven lang plezier

BoekStart stimuleert lezen met baby’s, dreumesen en peuters. Het schept een band tussen ouder en kind en het is goed voor de taal- en spraakontwikkeling. Met een baby op schoot een boekje ontdekken is leerzaam en het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar een baby een leven lang plezier van heeft.

Baby’s kunnen meer dan je denkt. Al vanaf de eerste dag luistert de baby naar je stem. In het eerste jaar ontwikkelt een kind zich snel en leert veel nieuwe dingen. Daar speelt BoekStart op in.  

In Lochem en Zutphen werken de gemeenten, de consultatiebureaus en de Bibliotheek samen om BoekStart te promoten. Al sinds 2010 krijgen ouders van pasgeborenen een brief van de gemeente, een BoekStartbon en een uitnodiging om naar de Bibliotheek te komen. De Bibliotheek zorgt voor een frisse en aantrekkelijke collectie babyboekjes en organiseert wekelijks gezellige voorleesuurtjes voor ouders met hun jonge kinderen.