Louise Vigée-le Brun: kunstenares op de vlucht

15 maart 2018, van 20:00 tot 22:00 | de Bibliotheek Zutphen

Kosten: gratis (voor leden en cursisten Alliance Française en voor middelbare scholieren) / € 7,50 (niet-leden AFZ)

Dianne Hamer is te gast met haar Nederlandstalige lezing over de beroemde Franse portretschilderes Louise Elisabeth Vigée-le Brun.

De Franse portretschilderes Louise Vigée-le Brun wordt op 16 april 1755 in Parijs geboren. Ze wordt de favoriete portretschilderes van koningin Marie-Antoinette. Ze is ook zeer populair bij de adel en aan het hof. Ze heeft vele edelen en hovelingen geportretteerd en verdient enorme sommen geld. Zij organiseert voor deze mensen gezellige, feestelijke bijeenkomsten. Haar succes zorgt natuurlijk voor scheve ogen en er wordt enorm over haar geroddeld in de schandaalpers. Zo worden haar verschillende affaires toegedicht. In 1776 trouwt ze met kunsthandelaar Le Brun, met wie zij in 1780 dochter Julie krijgt. Als de Revolutie uitbreekt ontvlucht zij Frankrijk onmiddellijk. Ze reist met Julie naar Italië, Wenen en St. Petersburg waar ze keizerin Catherina de Grote ontmoet. Ze zet haar carrière probleemloos voort en wordt schatrijk. In 1800 mag ze terugkomen naar Frankrijk.
Aan het eind van haar leven publiceert Le-Brun haar memoires: 'Souvenirs' (1835-1837), waarin zij op levendige wijze haar jeugd, opvoeding, ontwikkeling en opleiding tot schilderes beschrijft.
Haar oeuvre bestaat uit ongeveer 660 portretten en 200 landschappen en haar werk is in vele grote musea te zien.
Dianne Hamer heeft Souvenirs bestudeerd en vertaald uit het Frans, deze samengevat, zo nodig ingekort en aangevuld met relevante vakliteratuur waardoor er een goed, veelzijdig en objectief beeld ontstaat van het leven dat zij heeft geleid. Voor een goed begrip van de 18e eeuw is dit boek onontbeerlijk!

Dianne Hamer (Amsterdam 1956) heeft kunstgeschiedenis gestudeerd in Utrecht. Na haar afstuderen heeft zij in verschillende musea gewerkt. Zij heeft regelmatig gepubliceerd in tijdschriften over kunst en geschiedenis zoals Antiek, Kunst- en Antiek Journaal en tevens in Literatuur. In 2011 is haar boek Sophie, koningin der Nederlanden verschenen, dat genomineerd werd voor de Libris Geschiedenis Prijs. Zij was gedurende 20 jaar lid van de kunstcommissie van de gemeente Epe.

De organisatie van deze avond is in handen van Alliance Française Zutphen. Aanmelden vooraf is niet nodig. Kaartverkoop aan de zaal vanaf 19.30 uur.