Thera Coppens

19 februari 2020, van 20:00 tot 22:00 | de Bibliotheek zutphen

Kosten: € 5,00 voor leden / € 7,50 voor niet-leden Graafschap bibliotheken

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lezing door Thera Coppens over "Johanna en Margaretha van Vlaanderen, prinsessen van Constantinopel"

Vlaamse gravinnen

In haar nieuwe boek dringt Thera Coppens door tot de dertiende eeuw, waar een ontzagwekkende vrouw strijd moet voeren tegen de hebzucht van de haar omringende vorsten. Margaretha lag nog in de wieg toen haar ouders stierven en de machtige erflanden Vlaanderen en Henegouwen nalieten aan haar en haar zus Johanna. In de door mannen gedomineerde wereld vormden de schatrijke prinsessen een begeerde prooi in de genadeloze huwelijkspolitiek.

Na de dood van Johanna bestreed Margaretha vijandige vorsten en pausen en stuurde haar oorlogsvloot af op haar aartsvijand: rooms-koning Willem II, graaf van Holland. Twee eeuwen later gingen haar graafschappen op in het grote Bourgondische Rijk. Maar als stammoeder van de nieuwe dynastie werkt haar invloed door in de middeleeuwse geschiedenis van de Lage Landen.

Thera Coppens stelt het boek graag voor aan het grote publiek. Aan de hand van een prachtige PowerPoint-presentatie neemt de auteur de bezoekers mee terug in de tijd. 

Thera Coppens

Thera Coppens (1947) is auteur van historische non-fictieboeken. Titels van haar hand zijn onder andere: Antonius Mor, hofschilder van Karel V; Dageraad van Oranje-Nassau; Marie Cornélie, dagboek van haar reis naar het hof van Sint-Petersburg; Hortense, de vergeten koningin van Holland; Sophie in Weimar, een prinses van Oranje in Duitsland, dat werd genomineerd voor de biografieprijs 2012. In 2014 verscheen haar zeer goed ontvangen boek Suzanne en Edouard Manet, de liefde van een Hollandse pianiste en een Parijse schilder. Coppens publiceerde bovendien in onder andere NRC Handelsblad, Museumtijdschrift en Nouveau.

Kaarten

Indeling van de avond: presentatie van een uur, daarna pauze en signeren, tot slot vragenrondje met publiek.

Entreekaarten (incl. consumptie) zijn verkrijgbaar bij de Bibliotheek Zutphen, tel. 0575-512926. Reserveren wordt aanbevolen.