De tuin als vluchtheuvel - Romke van de Kaa

14 maart 2018, van 20:00 tot 22:00 | de Bibliotheek Zutphen

Kosten: € 10,00

Lezing in het kader van Boekenweek 2018. "Voor een natuurvriendelijke tuin hoef je weinig te doen. Je hoeft er alleen maar dingen voor te laten."

Verwilderen

De huidige mode is om een tuin een natuurlijke uitstraling te geven. Dat slaat nergens op: tuinen en natuur hebben niks met elkaar te maken. Zij zijn eerder het tegenovergestelde van elkaar. Maar naarmate het cultuurlandschap om ons heen lijdt – en bijna hoorbaar kreunt – onder de moderne agrarische industrie, voelen we toch steeds meer de behoefte om binnen het tuinhek datgene te scheppen wat daarbuiten verloren is gegaan. Zo ontstaat nep-natuur als tuinstijl. Dat komt goed uit, want niet alleen de bedreigde flora, maar ook de fauna is steeds meer op onze tuin aangewezen. En dieren zien geen verschil tussen echte natuur en namaaknatuur. Zo wordt de tuin steeds meer een vluchtheuvel voor elders bedreigde insecten, vogels en amfibieën. Voor een natuurvriendelijke tuin hoef je weinig te doen. Je hoeft er alleen maar dingen voor te laten. Houd op met dwangmatig schoffelen en wieden en laat de tuin gecontroleerd verwilderen. Zo help je de natuur en heb je meer lol met minder inspanning. En wie wil dat niet?

Over Romke van de Kaa

Romke van de Kaa is kweker en schrijver. Hij publiceert regelmatig in de provinciale dagbladen van De Persgroep. Ook heeft hij vaste columns en schrijft hij tuinverhalen voor Stadstuinieren en Plus Magazine. Incidenteel schrijft hij artikelen voor Onze Eigen Tuin, Groei & Bloei en De Tuin In Vier Seizoenen. In Duitsland verschijnen zijn artikelen in Der Grüner Anzeiger en in Engeland in Gardens Illustrated. Samen met zijn Vlaamse collega Paul Geerts stelt hij ieder jaar de Tuinscheurkalender samen. In maart 2012 verscheen zijn laatste boek Verwilderen, een pleidooi voor een natuurlijker manier van tuinieren.

Kaarten

De organisatie van deze lezing is in handen van de Bibliotheek Zutphen in samenwerking met boekhandel Van Someren & Ten Bosch.
Kaarten kunt u reserveren via info@boekhandelsomerentenbosch.nl, mits de kaarten binnen twee weken na reservering worden afgehaald bij de boekhandel.