Pauline Broekema

25 maart 2019, van 19:30 tot 21:30 | de Bibliotheek Gorssel

Kosten: € 7,50 voor leden Graafschap bibliotheken / € 10,00 voor niet-leden

Pauline Broekema vertelt tijdens de Boekenweek over ‘sterke’ vrouwen uit haar werk.

Boekenweek

Broekema kan zich helemaal vinden in het thema van de Boekenweek, omdat ze in De moeder de vrouw haar eigen moeder terugziet. “Mijn moeder werkte zodra wij, haar dochters, naar school gingen. Dat was in de jaren zestig heel uitzonderlijk. Ze gaf kookles en voedingsleer en deed daarna bestuurlijk werk.” Ook in de boeken van Pauline Broekema figureren ‘sterke’ vrouwen. In de familiekroniek Het Boschhuis is dat haar overgrootmoeder Jannetje die met de handschoen trouwt en als zeventienjarige haar man, een tabaksplanter in Deli, achterna reist.

Het uiterste der zee

In haar laatste boek Het uiterste der zee is het de dappere Mies Nieweg-Wolf, een jonge joodse moeder die na wegvoering van haar man met haar dochtertje Sara (1941) onderduikt. Om veiligheidsredenen gescheiden van elkaar. Of de verpleegkundige Betty die de joodse textielhandelaar David bij zich thuis verbergt. Of de onderduikgeefster van de kleine Sara, die zo aan de kleuter gehecht raakt dat ze het meisje beschouwt als haar dochtertje maar die na de bevrijding moeder Mies bij zich laat logeren zodat beiden weer aan elkaar kunnen wennen terwijl zij doelbewust afstand neemt.
Het uiterste der zee vertelt het verhaal van twee grote joodse families. Vier jaar werkte Pauline aan het boek waarvoor ze veel onderzoek deed. De basis vormden de herinneringen, documenten en foto’s die Sara Kirby-Nieweg (1941) verzamelde. Ze behoort met haar moeder Mies tot de weinige overlevenden uit haar familie. Haar vader werd in juli 1942 weggevoerd en in Auschwitz vermoord.
Het boek bestrijkt een halve eeuw. “Ik teken de wereld van toen. Het vakmanschap, het boerenleven, het veranderende landschap, de armoede in het veen, de emancipatie van de vrouw.”
In haar beschrijving van de jaren dertig is de opkomst van het nazisme voelbaar. Pauline: “Het schrijven viel me soms zwaar. Vooral het gedeelte over de oorlog en de periode daarna.”

De mannen en vrouwen, die ze ‘stille’ helden noemt, waren een bron van inspiratie. “Ze geven hoop. Ze laten zien dat er mensen zijn op wie je in nood kunt rekenen.”
Het boek wordt lovend ontvangen. Het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant schreven: "Het verhaal nagelt je vast aan je stoel. Research is één, het vertellen van wat je hebt onderzocht is een tweede. Dat vereist een fraaie pen als die van Pauline Broekema."
Radiomaker Frits Spits zei: "Broekema schrijft non-fictie die leest als een roman: meeslepend geschreven en gebruikmakend van het rijke palet van de Nederlandse taal. De kunst van het beeldend vertellen past ze ook toe in haar boeken. Voor de familiegeschiedenis in haar nieuwste boek dook ze diep in het onderwerp en de levens van de personages."
Pauline: “er zijn mensen die me vertellen dat ze met zichzelf afspraken lang over het boek te doen maar het niet konden wegleggen en in één ruk uitlazen.” Ook Sara Kirby-Nieweg (77), die in Cambridge woont, is heel ingenomen met het boek. “Dat doet me zo goed. Ik heb me immers min of meer haar moeder toegeëigend. Ben in de huid van Mies gekropen en heb haar een gezicht gegeven. Sara is me dankbaar voor de manier waarop ik dat heb gedaan. En dat is misschien wel het grootste compliment dat ik kon krijgen.”
 

Over Pauline Broekema

Pauline Broekema (Groningen, 29 juni 1954) is journalist en schrijver. Ze groeide op in de stad Groningen. Direct na de middelbare school koos ze voor de journalistiek. Van 1984 tot eind 2018 is ze redacteur-verslaggever bij NOS Nieuws. 

foto: Merlijn Doomernik

De zaal is vanaf 19:00 uur open; vooraf is er koffie en thee. In de pauze is er een drankje en worden er boeken verkocht en gesigneerd.
Reserveren wordt aanbevolen; er is plaats voor maximaal 50 bezoekers.