Noorderlicht

20 maart 2018, van 19:30 tot 21:30 | de Bibliotheek Gorssel

Kosten: € 5,00 voorverkoop / € 7,50 aan de zaal

Lezing door Marjan Spijkers in het kader van Boekenweek 2018.

Noorderlicht

Van oudsher hebben mensen geprobeerd het noorderlicht te begrijpen en te verklaren. Verschillende culturen benoemen in hun folklore en mythologieën dit bijzondere lichtverschijnsel. De Samen, de oorspronkelijke bewoners van Noord-Scandinavië, zagen het noorderlicht als een teken van hun voorvaderen die in contact probeerden te komen met de levenden, anderen zagen er een zwaan in die vast zat in het ijs van de Noordpool. Vandaag de dag reizen veel toeristen naar het hoge noorden om dit wonderbaarlijke spektakel met eigen ogen te zien. Tijdens deze lezing hoort u meer over het noorderlicht in volksverhalen en onderzoek naar de herkomst van het noorderlicht van vroeger tot nu. Op een toegankelijke manier wordt uitgelegd wat noorderlicht of poollicht nu eigenlijk is en waar je op moet letten als je het te zien wilt krijgen. Tot slot geven we enkele tips over het fotograferen van noorderlicht en natuurlijk laten we u het noorderlicht zien.

Over Marjan Spijkers

In 1995 rondde Marjan Spijkers de universitaire studie Scandinavische Talen af met specialisaties in de Noorse taal, volkskunde en het arctisch gebied. Sinds enkele jaren is zij gefascineerd door het noorderlicht. Samen met studiegenoot en vertaler Carla Joustra heeft zij de reisorganisatie Fru Amundsen opgericht van waaruit zij onder meer reizen organiseren om het noorderlicht te zien.
Meer informatie: www.fruamundsen.nl

Kaarten

Toegangskaarten à € 5,00 zijn verkrijgbaar vanaf 1 maart in de voorverkoop; op 20 maart vanaf 19.00 uur à € 7,50 aan de zaal. Om teleurstelling te voorkomen bevelen wij u aan uw kaarten in de voorverkoop te kopen.