Mieke Eerkens

2 april 2020, van 20:00 tot 22:00 | de Bibliotheek Zutphen

Kosten: € 10,00 (incl. consumptie)

Lezing is afgelast!

Oorlogservaringen

In De oorlog van horen zwijgen vertelt de Amerikaans-Nederlandse schrijfster Mieke Eerkens over de traumatische oorlogservaringen van haar beide (Nederlandse) ouders. Ze laat zien hoe lang de gevolgen daarvan doorwerken in volgende generaties. Haar vader belandde als 11-jarige in een Japans interneringskamp en haar moeder was kind van NSB-ouders.

Sjef, de vader van Mieke, is tien als in Indië de oorlog uitbreekt. Korte tijd later wordt hij, gescheiden van zijn familieleden, in een Japans kamp geïnterneerd. Dankzij zijn onverzettelijkheid en vindingrijkheid weet hij te overleven.
Else, de moeder van Mieke, is vijf als in Nederland de oorlog eindigt. Korte tijd later wordt ze gescheiden van haar ouders, die in kampen voor NSB’ers worden geïnterneerd. In een weeshuis wacht ze tot iemand haar komt ophalen.
Mieke groeit op in het veilige Californië. Haar ouders hebben daar een leven opgebouwd, ver van het grauwe, naoorlogse Nederland, waar geen van beiden kon aarden. Maar in hoeverre is een nieuwe toekomst mogelijk als je het verleden niet kunt loslaten? Na een jeugd vol onbeantwoorde vragen besluit Mieke Eerkens het oorlogsverleden van haar ouders te onderzoeken. In archieven, kampdagboeken en op reis langs de plekken van toen ontdekt ze dat de geschiedenis vaak veel complexer is dan we denken.

Eerkens

Mieke Eerkens is een Amerikaans-Nederlandse schrijfster. Ze groeide op in Californië in een Nederlands immigrantengezin. Haar familie komt uit Zutphen en omgeving. Ze studeerde aan de universiteiten van Leiden en Iowa en schrijft voor diverse Amerikaanse tijdschriften. Ze woont in Amsterdam en is docent Creative Writing aan het Leiden University College.

Haar debuut De oorlog van horen zwijgen verscheen in april 2019.

foto: Daan Brand

Kaarten

Deze lezing wordt georganiseerd door boekhandel Van Someren & Ten Bosch in samenwerking met de Bibliotheek Zutphen. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de boekhandel, tel. 0575-513512.