Lezing Josha Zwaan

13 december 2018, van 19:30 tot 21:30 | de Bibliotheek Warnsveld

Kosten: vrij entree

Josha Zwaan sluit haar lezingencyclus over 'Saturnusplein 3' af met een lezing in de Bibliotheek Warnsveld, georganiseerd door de Readshop op de Dreiumme.

Saturnusplein 3

Van schrijfster Josha Zwaan, bekend van de bestseller Parnassia, is afgelopen zomer een nieuwe roman verschenen: Saturnusplein 3. Hoewel het boek strikt genomen onder fictie valt, is het gebaseerd op een waargebeurd levensverhaal.  

Lies, een gewone jonge vrouw, treedt binnen in een nieuwe wereld als ze gaat werken voor een gefortuneerde Joodse familie. Ze beleeft enkele gelukkige jaren, zeker nadat zij en Daniel, de zoon des huizes, verliefd op elkaar worden. Daniel wordt tijdens zijn studie communist, ziet af van zijn vaders kapitaal en wordt redacteur van De Tribune. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt zijn Daniel en Lies inmiddels getrouwd en wonen met hun eerste kind in Haarlem. Lies is zwanger van hun tweede kind als Daniel opgepakt wordt wegens verzetsdaden. Hij wordt gehoord, gemarteld en in 1943 gefusilleerd. Lies duikt onder met haar oudste zoontje, de jongste wordt elders ondergebracht. Als een andere vrouw keert zij na de bevrijding met haar kinderen terug naar hun woning aan het Saturnusplein. Ze besluit haar leven te wijden aan Daniels ideaal: een communistische samenleving. Gedurende de Koude Oorlog komt ze terecht in een steeds groter isolement. Haar eenzaamheid en verbittering brengen haar uiteindelijk tot een onvergeeflijke daad.  

Over Josha Zwaan

Josha Zwaan (1963) is auteur en schrijfdocent. Ze debuteerde in 2010 met de roman Parnassia, die een bestseller werd. Daarna volgden Zeevonk, Dwaallicht en Saturnusplein 3. Over de impact van een nierziekte op haar zoon en haar gezin schreef zij in 2016 haar eerste non-fictieboek: Zijspoor. In januari 2019 verschijnt van haar hand Emma wil leven, waarin Josha Zwaan het leven van Emma beschrijft over wie de documentaire Emma wil leven van Jessica Villerius gemaakt is.

Kaarten

De lezing wordt georganiseerd door de Readshop Warnsveld. Aanmelden via e-mail aan warnsveld@readshop.nl