IJsberen

9 januari 2020 t/m 29 februari 2020 | de Bibliotheek Lochem

Kosten: gratis

Expositie in een notendop: ijsberen van Marina Dijkhoff

Vanaf 9 januari exposeert Marina Dijkhoff in de vitrine van de Bibliotheek Lochem. Iedereen heeft wel een speciale belangstelling voor een bepaald onderwerp. Sommigen gaan dan een stapje verder en proberen er een verzameling van te maken.

"Welnu, ik heb een voorliefde voor ijsberen. Ze doen mij wat. Wat dat dan is, daar had ik aanvankelijk geen antwoord op.
Mijn eerste ijsbeer was er een van het WNF. Een prachtig zittend exemplaar met een witte vacht, alleen de ogen en de neus waren zwart. Door zijn smetteloze witte vacht lijkt de ijsbeer aaibaar maar oh wat is hij gevaarlijk. In de natuur leeft hij solistisch in het uitgestrekte witte landschap en redt hij zich daar prima (zolang er nog ijs is). Deze grote tegenstellingen: aaibaar en gevaarlijk, solistisch en redzaam treffen mij in het bijzonder.
In de loop van de afgelopen 25 jaar heb ik de nodige ijsberen in al hun verschijningsvormen gekocht en gekregen. Hiervan is slechts een deel in de vitrine terug te vinden.

Het summum voor een ijsberenfreak is wel hem te kunnen spelen! Het is begonnen met een kinderfeestje dat ik met al mijn ijsberenknuffels heb opgeluisterd. Daarna volgde een optreden als ijsbeer bij een nieuwjaarsborrel van het Opleidingsinstituut Rechten te Zutphen. Ook het Asielzoekerscentrum in Zutphen kreeg een bezoek van mij als ijsbeer tijdens het nieuwjaarsfeest.
Mijn optreden als ijsbeer in het Openluchttheater hier in Lochem voor Winterwonderland december 2019 zal, naar ik hoop, niemand ontgaan zijn. Het was inmiddels voor de achtste keer. Natuurlijk ben je volgend jaar van harte welkom op de 2e zaterdag van de maand december om mij als ijsbeer te ontmoeten in het IJsberenparadijs," aldus Marina.