Lezing Frank Westerman

15 februari 2018, van 19:30 tot 21:30 | de Bibliotheek Lochem

Kosten: € 7,50 voorverkoop / € 10,00 aan de zaal

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Frank Westerman spreekt over zijn boeken en journalistieke werk. De nadruk zal liggen op "In het land van de ja-knikkers".

Leven en werk

Frank Westerman is een van de bekendste non-fictieschrijvers van Nederland. Vrijwel al zijn boeken worden genomineerd voor belangrijke literaire prijzen, enkele zijn bekroond. Met vijftig vertalingen in vijftien verschillende talen is Westerman een van de meest succesvolle Nederlandse auteurs in het buitenland.

Westerman studeerde Tropische Cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. In 1992 werd hij correspondent voor de Volkskrant in het uiteenvallende Joegoslavië. Tussen 1997 en 2002 was hij correspondent voor NRC Handelsblad in Moskou, sindsdien is hij fulltime schrijver.

Zijn boek 'De graanrepubliek' beleeft momenteel de 30e druk. Het is tweemaal bewerkt tot een toneelvoorstelling. 'Dier bovendier' (over de tragedies van de 20e eeuw aan de hand van het Lippizanerpaard) werd in 2015 verfilmd als Perfect Horse. 'Stikvallei' speelt in een afgelegen vallei in Kameroen waar in één nacht in augustus 1986 alle levende wezens stierven, zonder dat er een spoor van verwoesting was.

In juni 2017 werd zijn recente boek 'Een woord een woord’ binnen één etmaal bekroond met twee prijzen: de Brusse-prijs voor het beste journalistieke boek en de Bob den Uyl-prijs voor het beste reisboek van het jaar. In ‘Een woord een woord’ schrijft Westerman over taal en terreur aan de hand van de Molukse treinkapingen, de Tsjetsjeense gijzelingen en de aanslag op ‘Charlie Hebdo’.

In het voorjaar van 2017 verscheen 'In het land van de ja-knikkers', een bundeling van Westermans meest beklijvende reportages over het veranderende Nederland in de afgelopen 25 jaar. Weg van het randstedelijke gewoel toont hij onverwachte, ongeziene gezichten van het drassige achterland en zijn bewoners.

Frank Westerman presenteerde in 2013-2014 het tv-programma 'Nederland in 7 overstromingen'.
Vanaf 4 janauri 2018 is hij te zien op NPO2 als co-presentator van de vierdelige documentaireserie 'De Brug' waarin telkens een brug centraal staat die ongelijksoortige werelden verbindt. De onderliggende vraag in iedere aflevering is: in hoeverre lukt het mensen om die tegenstellingen te overwinnen.
De eerste aflevering gaat over de in 1993 verwoeste, later herbouwde brug Stari Most van Mostar in Bosnië. Andere uitzendingen gaan over de brug in San Rafael del Rio in Spanje, de CCC Bridge in New Orleans en de brug over de Rusizi-rivier tussen Rwanda en Congo. 

Kaarten

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar: 

  • vanaf 1 februari in de voorverkoop (€ 7,50) bij de Bibliotheek Lochem en bij Boekhandel Lovink;
  • op 15 februari vanaf 19:00 uur (à € 10,00) aan de zaal.