Glasfusing

12 januari 2018 t/m 28 februari 2018 | de Bibliotheek Lochem

Expositie in een notendop: in de vitrine zijn glasobjecten te zien, gemaakt door Inge van der Zanden.

Glaskunst

Inge van der Zanden vertelt:
"In een ver verleden heb ik in mijn vrije tijd grote en kleine beelden vorm gegeven in steen, maar het hakken en polijsten van natuursteen werd lichamelijk te zwaar. Nu volg ik al jaren glascursussen op verschillende locaties door het hele land, want de kunstzinnige techniek van glasobjecten kun je steeds verder uitbreiden. Glas fascineert het meest door haar kleurschakeringen en kleurcombinaties, vooral als een lichtbron het object doorzichtig en levendig maakt.

Glaskunst is een onderdeel van de beeldende kunsten en kan onderverdeeld worden in: glas-in-lood, gebrandschilderd glas, glasbeeldhouwkunst, glasblazen, glasfusing en Tiffany. De meeste technieken zijn al eeuwen oud.

Glas bestaat voornamelijk uit zand, soda en kalk. Om glas homogeen te maken wordt nog een andere stof toegevoegd: kalium of natrium-nitraat. Tot slot worden er metalen en metaaloxiden toegevoegd voor het kleuren of ontkleuren. Voor glasobjecten wordt hittebestendig glas gebruikt, want in de oven wordt het glas in eerste instantie verhit tot bijna 900 graden. Na een eerste stookbeurt gaat de basisvorm in of op een mal en ontstaat de definitieve vorm."