Boekenweek met Els Kloek

28 maart 2019, van 20:00 tot 22:00 | de Bibliotheek Zutphen

Kosten: € 10,00

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

els kloek

Historica Els Kloek vertelt over bijzondere vrouwen in de afgelopen eeuw. Het thema van de Boekenweek 2019 is 'de moeder de vrouw'.

1001 vrouwen

Els Kloek publiceerde een vuistdik boek over 1001 vrouwen in de afgelopen eeuw.
De 20ste eeuw was een tijd vol doorbraken voor en door vrouwen. 1001 vrouwen in de 20ste eeuw is een goudmijn van verhalen over opmerkelijke, krachtige en inspirerende vrouwen. De verzameling van 1001 vrouwenlevens zet de 20ste eeuw in een ander, veel completer licht en geeft een fascinerend beeld van de lange weg van emancipatie en roldoorbreking die vrouwen hebben afgelegd. Hun levensverhalen en prestaties maken de diversiteit en de kracht van al deze vrouwen zichtbaar. 

Over Els Kloek

Els Kloek werd op 18 juli 1952 geboren in Leiden. Zij is de jongste van een domineesgezin met vijf kinderen. Als kind wilde ze dichteres of schrijfster worden – Annie M.G. Schmidt was haar grote voorbeeld. In haar gymnasiumtijd verschoof haar belangstelling naar politiek en samenleving, en daarom besloot ze geschiedenis te gaan studeren in Amsterdam. Ze was actief in de studenten- en de vrouwenbeweging van de jaren ’70.

Na haar studie was Els Kloek als docent verbonden aan de universiteiten van Utrecht, Nijmegen en Rotterdam. In 2012 is ze begonnen als freelancer. Hiernaast was ze enkele jaren (2011-2014) verbonden aan het Huygens ING. In 2014 heeft ze zich definitief gevestigd als zelfstandig historica. Sinds 2003 geeft ze leiding aan het Digitaal Vrouwenlexicon, een project dat door haar is geïnitieerd. Ze houdt lezingen, geeft workshops, schrijft over geschiedenis en redigeert het werk van anderen.

In 2018 werd ze benoemd tot erelid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde vanwege haar ‘aandacht voor vrouwengeschiedenis en vooral voor de basis van veel historische studies: biografisch erfgoed’. 1001 vrouwen in de 20ste eeuw is het vervolg op het succesvolle 1001 vrouwen in de Nederlandse geschiedenis (2013), dat in 2016 door lezers van Historisch Nieuwsblad werd uitverkozen als ‘Beste Geschiedenisboek Aller Tijden’.

Kaarten

De lezing wordt georganiseerd door de Bibliotheek Zutphen is samenwerking met boekhandel Van Someren & Ten Bosch. Kaarten zijn al te reserveren via info@boekhandelsomerentenbosch.nl onder vermelding van Els Kloek (reservering).